středa, února 28, 2007

Airbus

Airbus byl založen v roce 1970, jako evropské konsorcium francouzských, německých a později i britských a španělských společností, neboť se stalo definitivně jasné, že pouze vzájemnou spoluprací jsou evropské firmy schopny konkurovat velmi silným americkým výrobcům letadel.

Kořeny spolupráce evropských výrobců letadel sahají již do dvacátých let minulého století, kdy španělská Aeronauticas S.A. používala licenci německého Dornieru a s francouzi na vytvářela Bréguet XIX. V padesátých letech se objevilo mnoho německo francouzských projektů a v šedesátých letech vznikla známá spolupráce britů a francouzů na nadzvukovém Concorde. V září roku 1967 britská, německá a francouzská vláda podepsaly Memoradum o Porozumění, které mělo za cíl vyvinout nové třísetmístné letadlo - budoucí Airbus A-300 (první ve verzi A-300B2 nastoupil do služby v roce 1974 pro Air France). Z důvodu různých neshod Britové od projektu odstoupili, takže dohodu o vzniku Airbus Industrie v roce 1970 podepsaly jen francouzská Aerospatiale a německé Deutsche Aerospace, k nim doloučila v roce 1971 CASA ze Španělska a v roce 1978 se konečně připojila i British Aerospace.

Společnost začala velmi úspěšně konkurovat americkým firmám (již v roce 1975 měla 10 procent trhu a v roce 1979 již 32 zákazníků mezi leteckými přepravci, 256 objednávek na nová letadla a 81 letadel v provozu) a po několika letech jí zůstal jako jediný významný konkurent podobné velikosti pouze Boeing a souboj těchto společností trvá vlastně až do dnešního dne.

Od roku 1978 přestal být Airbus pouze výrobcem jednoho typu letadla, když začal s vývojem Airbusu A 310. V roce 1984 se začaly práce na Airbusu A-320, který se stal nejúspěšnějším letadlem této společnosti. Dalším mezníkem byl rok 1987, když Airbus se rozhodl vyvíjet hned dva typy letadel a to jak pro střední, tak i konečně pro dlouhé vzdálenosti (A-330 a A-340). V roce 2000 začal také mírně megalomanský projekt největšího (taktéž nejekonomičtějšího a nejekologičtějšího ve své třídě) letadla na světě Airbusu A-380, jehož dodání prvním aeroliniím se konečně po mnoha peripetiích blíží.

V roce 2000 se Airbus rozhodl upevnit spolupráci mezi do té doby volnějšími společnostmi a vytvořil sloučením společností Aérospatiale-Matra z Francie, Dornier GmbH a DaimlerChrysler Aerospace AG (DASA) z Německa a Construcciones Aeronáuticas SA (CASA) ze Španělska koncern EADS (European Aeronautic Defence and Space Company), který společně z britským BAE Systems vytvořil o rok později Airbus Integrated Company.

Technorati Tagy:
, , ,

Štítky:

0 Comments:

Okomentovat

<< Home