pondělí, září 17, 2007

Air China

Air China jsou státem ovládaná akciová letecká společnost Čínské Lidové Republiky. Jsou také druhou největší leteckou společností v Číně podle počtu přepravených pasažérů za China Southern Airlines. Vznikla a zahájila lety v roce 1988 po transformaci čínských leteckých přepravců. Čínská vláda se tehdy rozhodla rozdělit podle činnosti původní aerolinie CAAC a Air China vznikla z jejich mezinárodní divize. Další uvolnění čínského leteckého trhu nastalo v roce 1994 a v roce 2002 se Air China spojila s China National Aviation Corporation a s China Southwest Airlines. V roce 2004 společnost polkla Zhejiang Airlines a získala většinové podíly v Air China Cargo, Air Macao a Shandong Airlines. Po mnoha rozhovorech a získávání či výměně akciových podílů Air China získala pozvánku do Star Alliance a měla by vstoupit 12. prosince letošního roku.

Letecká flotila společnosti Air China čítá 196 letadel a 79 má objednaných (stav z března 2007). Většina letadel jsou různé Boeingy, ale společnost využívá i strojů jeho největšího konkurenta Airbusu a nové objednávky jsou více méně vyrovnané. Průměrný věk letadel je téměř 8 let. Společnost létá do více než 250 vnitrostátních a mezinárodních destinací (má více než 4000 letů týdně). Air China se v roce 2004 stala oficiálním leteckým partnerem Olympijských Her, které se budou konat v roce 2008 v Pekingu.

V roce 2006 přepravila více než 33 miliónů pasažérů a podařilo se jí dosáhnout zisku 2,7 miliardy juanů (kurs k dolaru byl tehdy přibližně 8 juanů za 1 dolar) a příjmy byly v celkové výši 44,9 miliard juanů.

Štítky:

0 Comments:

Okomentovat

<< Home