neděle, listopadu 05, 2006

Pionyri z Iberie

23. září minulo 60 let kdy se uskutečnil první let spojující Starý Kontinent s Jižní Amerikou. Tento pionýrský let uskutečníla Iberia. Let uskutečnil Douglas DC-4, který přeletěl vzdálenost mezi Madridem a Buenos Aires během 36 hodin. Letadlo se na této trase muselo zastavit až třikrát: na letišti v Villa Cisneros (dnes Dakhla v Západní Sahaře), v brazilském Natalu a v Rio de Janeiro. Během každé z těchto zastávek bylo doplněno palivo, provedla se technická kontrola a pasažerové čekali v letištních restauracích.

Tohoto inauguračního letu se zúčastnilo 45 pasažérů. Poprvé v historii Iberie se o jejich pohodlí během cesty staral speciálně zaměstnaný pro tento let personál, letušky. Na palubě byli také navigátor, mechanik a tři piloti. Pro pasažéry byl samozřejmě připraven i catering. Každý na začátku letu dostal krabičku, ve které se nacházelo vejce, tortilla, kousky pečeného kuřete a sladkosti. Letušky během letu podávaly v porcelánových hrnečcích rozpustnou kávu. Při návratu pro pohodlí pasažérů se let odbýval jen ve dne a v podvečer se přistálo ve Villa Cisneros, kde byl pro tuto příležitost postaven luksusní hotel. A ráno pasažéři posíleni dobrou snídaní pokračovali v letu do Madridu.

Po šedesáti letech od této události Iberia je stále v čele leteckých přepravců spojujících Evropu a Latinskou Ameriku, přepravuje 18,1 procenta pasažérů a vykonáva 236 letů týdně na těchto spojeních. Španělská letecká společnost létá do devatenácti Karibských a Jihoamerických měst - od Mexika a Havany na severu až k Santiago, Buenost Aires a Montevideu na jihu. Společně se svými leteckými partnery Iberia nabízí lety do téměř všech latinskoamerických států, výjimkou jsou jen Bolívie a Paraguaj.

Technorati Tags:
, , ,

Štítky:

0 Comments:

Okomentovat

<< Home