pátek, června 22, 2007

Ryanair

Irský Ryanair je největší nízkonákladovou leteckou společností v Evropě a zároveň největším konkurentem Easyjetu. Založila ho v roce 1985 rodina Ryanů, která svoji činnost zahájila lety patnáctiosobovým letadlem Embraeru Bandeirante z Waterfordu do Londýna. Během prvního roku Ryanair přepravil 5 000 pasažérů. V následujícím roce společnost přidala leteckou trasu Dublin-Londýn a pořídila si další letadlo - 46 místný BAE748. Rok firma ukončila přepravou 82 000 pasažérů. O rok později následovalo pořízení prvního tryskového letadla - BAC1-11, které Ryanair zakoupil od rumunských aerolinií. V tomto roce počet pasažérů přesáhl 300 tisíc a firma přidala 15 dalších tras v Irsku a Velké Británii.

V dalších letech Ryanair potřeboval pokrýt nové trasy a zvětšení své činnosti a proto rozšiřoval svoji leteckou flotilu a to jak pořízením dalších tryskových letadel od rumunských aerolinií, tak také pronájmem francouzských turbovrtulových ATR-42. V roce 1990 firma již přepravovala tři čtvrtě miliónu pasažérů, ale neustálý konkurenční boj s Aer Lingus a British Airways ji dostal do ztráty 20 miliónů britských liber a donutil k restrukturalizaci. Ta vyústila ve vzniku prvních nízkonákladových tras, které se později staly hlavním znakem Ryanairu. Ačkoliv válka v Perském zálivu způsobila mírné komplikace u leteckých přepravců, Ryanair v roce 1991 poprvé v historii dosáhl zisku 293 tisíc liber. Musel ale zavřít některé trasy a zmenšit počet svých letadel vrácením jich pronajímatelům.

V roce 1993 společnost přepravila poprvé více než 1 milión pasažérů a také se rozhodla zakoupit prvních šest letadel Boeing 737, která začaly létat v jejích službách o rok později. V roce 1995 Ryanair na trase z Dublinu do Londýnu přepravil více pasažérů než jeho největší konkurenti jak obecně, tak na této trase, čili Air Lingus a British Airways. Celkem v tomto roce s ním letělo více než 2 milióny cestujících. V roce 1997 se Ryanair také rozkročil do Evropy a zahájil lety na čtyřech nových trasách do Stockholmu, Osla, Bruselu a Paříže (později v témže roce i do Frankfurtu). Vstoupil také na burzu v Dublinu a New Yorku. O rok později expanze do Evropy pokračovala a firma se rozhodla na pokrytí svých potřeb pořídit další letadla od firmy Boeing, jejichž nákup financovala novými akciemi. První Boeing 737-800 této společnosti vzlétl v roce 1999 a Ryanair přepravil více než 5 miliónů cestujících.

V roce 2000 společnost spustila své webové stránky s možností rezervace letenek, kterým se během tří měsíců podařilo získávat 50 tisíc zákazníků týdně. O dva roky později společnost dokázala přepravit více než 13 miliónů pasažérů a podle statistik ztrácela nejméně zavazadel a byla nejpřesnější. V roce 2006 Ryanair přepravil 42,5 miliónu pasažérů, létal na 426 nízkonákladových trasách ve 24 zemích s flotilou 137 Boeingů 737-800. Také se v tomtéž roce pokusil převzít jednoho ze svých bývalých hlavních konkurentů Aer Lingus, ale zatím neúspěšně.

Technorati Tagy
, , ,

Štítky: